Monday, 28 December 2015

Dan akhirnya kita cuma ada diri sendiri.


Okay umur aku dah 17 tahu dah beb, acah dah besar je padahal baru lepas habis spm result pun tak dapat lagi haahhaha. gelak ah sikit huhu but atleast at this age i know that our "bestfriend" we have now will have their own life and we have our own life too. "sometimes, just sometimes when people said FOREVER they mean it" aku ni adalah beberapa kisah sedih about Friendship tapi aku taknak share kat sini sbb aku taknak ingat dah perkara yang buat aku hampir lemas.

okay lah aku cerita ciput je kat korng, dulu kitorg berempat lepastu pecah jadi bertiga lepastu pecah lagi jadi berdua then berakhir lah kisah aku hahahaha. tapi aku still contact dengan budak tiga orang ni. kalau nak pasal sekolah tahun 2012 is the best in whole life weh. masuk tahun 2013 kitorg dah mula berpecah. aku bukan tak nak share cuma aku sendiri tak tahu kenapa berpecah dan ada antara kitorg empat orang ni dah jadi stranger. hahaha aku mampu gelak sbb kalau nak fikir punca dia mmg boleh buat aku gila.

tahun 2015, aku banyak sendiri sbb aku pindah sekolah. memang dapat kawan baru tapi bukan senang tau nak cari orang baru untuk fham kita dan untuk memperkenalkan diri kita. but thanks to Allah i met this two pretty girls. ini jujur ikhlas aku ckp aku tak berapa selesa kawan ngan diorg pada mulanya sbb terlalu baik. macam kitorg empat orng dulu nk menunjukkan rasa sayang tu payah, kitorg selalu memaki hamun berebut makanan, klau minta makanan agak payah sikit nk dpt dan kalau si dia tak bg makanan tu aku akan pergi beli makanan lgi sedap dari dia lepas tu nganjing nganjing hahaha. but this two girls will force me untuk rasa makanan diorg. which is not my style. dan aku jugak bukan jenis orang bila mkn nk pelawa kwn aku makn, sorry korang aku jarang pelawa korang mkn hahaha. im a food lover huhu.

Back to my topic balik, sesiapa yg baca entry ni yg umurnya 16 tahun ke bawah, adik-adik semua harus, mesti dan wajib untuk get ready to be alone when you need a shoulder to cry on. orang yang ada di sekeliling kau ni TAKKAN ada selamanya dengan kau dik. sampai masakau akan bersendiri kau hadap semua benda sendiri maka nasihat akk cuba JANGAN TERLALU BERGANTUNG DENGAN ORANG sbb bila kau jatuh dik kau payah nak bngun dengan kaki kau sendiri. kalau nak ikut pengalaman aku yee aku mmg sangat bergantung dengan kawan masa kejatuhan aku lama weh lama. Untuk aku bangun semula dengan hati yg sakit dan perit dan mcm mcm lagi mmg memerlukan sedikit masa. jadi adik adik di luar sana bersedialah untuk bersendiri. orang lain kata bersendiri tapi one of my best of friend said "bila lagi masa untuk kau mengadu semua kat ALLAH?" "bukan senang nak cari masa untuk kita luangkan masa dengan ALLAH" so i hope you understand the conclusion ye sayang sayang semua :) pergh ayat aku mcm dah besar dah padahal bnyk lagi cabaran yg aku belum hadap huhu

oh ya! travelling alone is my number one wish!

Sunday, 20 December 2015

Kenapa nak tempah sakit?

Holiday kali ni, paling bosan dalam hidup aku, hahaha. Aku punya life ni macam takde phone ke ada phone ke takde beza. kah! sadis tak hari cuti aku? hahaha. so, bila bosan aku pun scroll lah timeline twitter, terbaca lah pulak tweet brado ni "kenapa susah nak move on" haha haha haha. dia punya tweet tu macm minta bala. tapi kan biasa nya orang yang cakap mcm ni sama ada hati dia dah pernah sakit, ataupun tak pernah kene. tapi! ada pulak yg reply " bukan taknk move on, cuma takut bila dah move on dia datang balik. mcm mna?" aku nak je reply tapi malaslah nnt jadi viral. kahkahkah!

huraian Areum untuk topik ni....hahahaha
memang payah sebenarnya move on. yelah kita dah sayang dia, dah bayangkan pun masa depan dengan dia kan? bebudak skang kapel semingu dah ckp "kita kawin nnt ann" bla bla bla. tak segan ke yg perempuan tu bukannya apa rasa mcm tak kene baru sesi kenal kenal dah cakap pasal kahwin kan? emmm ookay sambung balik, aku sendiri susah nak move on. hahaha. tapi percaya lah, masa pengubatnya. kalau nak move on first thing first kau kene jauhkan diri, block semua pasal dia, buang GAMBAR dia, dan kalau boleh jgn selalu tengok phone sbb setan kat phone bnyk antaranya kawan sendiri "weh,asal kau putus ngan dia?" "kau okay tak?" "weh, dia cakap ngan aku dia sayang kau lagi" eh banyak lagi lahh kan? betul tak? dlam hal ni perempuan lah yg selalu kalah. hati perempuan kan lembut. yg hati keras selalu nya putus terus takde istilah get back dlm kamus hidup dia dan dia mudah move on. so diorg takde maslah. yg bermasalah ni yg jenis susah sangat nk ke depan. dok tersungkur sbb manusia yg belum tentu akan jadi imam kita buat apa?

Yang hati lembut ni sbb dah terlalu sayang sbb tu boleh "get back" lepas tu nangis lagi emm, kalau satu dua hari putus lepastu dia minta get back balik emmm ''''kenapa nak tempah sakit lagi?'''' manusia mmg boleh berubah dlm sekelip mata tapi kau fikir sendiri lah. takkan satu dua hari dah berubah terus nak nak kalau punca putus tu benda yg dia selalu buat. bukan senang weh nk berhenti benda yg dia selalu buat. kita sendiri pun susah nak berhenti benda yg kita selalu buat. lepas tu siapa je kau nak halang apa yg dia selalu buat? ingat, belum tentu si dia jodoh kita. nasihat boleh tapi jgn memaksa jgn terus nak marah apa yg dia buat tu. bagi dia masa untuk berhenti, semua orang perlu masa. perlu masa faham? ye aku tahu kau buat sebab kau sayang dia, tapi takkan pasal benda yg dia boleh ubah cuma perlu sedikit masa terus putus terus nak gaduh? kata sayang kan? bg masa, beri nasihat kalau dah bg dia tetap tak berubah, that mean he is not for you. ni semua bullshit ah, kau dah tahu perangai dia, kau dah boleh agak dah sebenarnya yg dia ni boleh ubah ke tak. kalau dia jenis takboleh berubah kau hadap judak buat apa? weh, banyak lagi dugaan hidup yg kau akan hadap bila kau makin dewasa. lapangkan masa untuk family baru betul. kau boleh je putus cara baik lepas tu jadi kawan. tapi kau kene ingat jugak benda yg kita nak belum tentu terbaik untuk kita kan? Allah knows the best for us. maka bersabarlah anak muda :) hahaa

Sampai satu masa nanti kau akan rasa ni semua nya bullshit ahah why? sebab semua orang sekeliling kau buat kau mcm "baru kenal" semua tak kene. perangai memasing mcm kau ni mmg tak penting lagsung dlm hidup diorg, lepastu yg perasan yg diri dia tak bersalah belum lagi, yg menuduh kau yg salah yg tetiba dia bjet baik belum lagi ahaha aku dah lalui, cara terbaik cari ALLAH.

okay next..
ada jugak yg reply "sbb tak sanggup nak tngok dia di belakang dan aku terus ke depan" basically perempuan lah yg reply tuu. hahaha. as a girl like her ni Perasaan sayang tu terlalu kuat sampai sanggup tersungkur demi dia. biar lelaki tu ke depan sbb mungkin lah bg dia "aku dapat tengok dia bahagia pun jadilah" perghh hati kental perempuan ni. hahaha ni lah jenis orang yg menempah sakit. haihhh.

Korang semua, yg masih anggap diri remaja tu kita muda lagi untuk rasa semua ni, berkawan je dulu ada jodoh ada lah. kalau nama pun jodoh maknanya apa? maknanya, Allah dah tetapkan dia lah yg terbaik untuk kita kan? kesimpulannya,
jangan terlalu berharap
elakkan perasaan TERLALU SAYANG
berkawan dengan semua orang.
aku tahu tak mudh, tapi kau kene cuba :)

Friday, 18 December 2015

Bukan tak nak, tapi...

Heyyo! so guys hati macam mana sihat? macam pelik je soalan aku hahaha. sepatutnya itulah soalan yang sepatutnya kita tanya kawan kita hahahahaha yelah kau nmpk dia sihat lagi mahu tanya cuba tanya benda yg tak berapa nak nmpk contoh hati dan perasaan. nmpk lah kita concern sikit pasal dia kahkahkah!

Sis nak tanya ada sesapa pernah alami keadaan dimana Kau dah lama kawan dengan dia, lepastu dia minta kapel. kepada yang menjawab "ye saya setuju" tu tahniah, aku nak citer pasal orang yg menjawab "aku bukan tak nak weh, tapi..." bla bla bla. kalau si dia paham takpe yg jenis tak paham ni jawapan dia menyakitkan hati erghhh. Ni lah situasi dimana kita akan buat ayat metafora anafora dan semua adik beradik fora supaya dia masih jadi kawan kita walaupun kita tolak dan supaya hati dia tak terlalu sakit. disini mula lah ayat putar belit kita, hahahahahahahahaha. sebab apa? sebab nak menjaga hati. situasi ni tak boleh nak straight to the point sangat nnt sama sama sakit hati. contoh ayat straight to the point "tak nak lah aku kapel ngan kau. kita kan dah lama kawan" kau kejam doh kalau kau cakap mcm tu. orang kata '''sebelum nak cakap fikir dulu''' kalau kau jenis manusia tak paham ayat tu kau kene bayangkan ''''diri kau ditempat dia'''' sakitkan kalau orang bg ayat mcm tu. apa? takkan bg ayat mcm tu pun sakit hati? weh, when you really love someone then you ask her or him to be yours then orang tu terus jawab "tak nak" pun kau akan rasa sakit kat hati tu, rasa kecewa rasa malu untuk berdepan lagi dan dengan sekelip mata kau hilang manusia yg kau gelar kawan tapikan yg selalu tetiba minta kapel ni orang yg rapat ngan kita orang yg ada masa kita jatuh kan? betul tak? okay sis tukar ayat dengan sekelip mata kau hilang kawan baik kau.

Aku tak pernah alami keadaan ni because im not that pretty haha! cam ngok je ayat aku tapi itulah kenyataan nya. tapi ramai kawan aku pernah alami benda ni. So, bila kawan kita kene first thing first kau kene letakkan diri kau kat tempat dia bayangkan perasaan dia. then, baru boleh bagi nasihat or pape jelah. and my conclusion is, bila kita dah rapat ngan seseorang tu perasaan sayang tu memang kuat terlalu kuat sampai tak boleh terima dia.

Bukan tak nak terima, tapi...
tapi perasaan sayang ni dah terlalu kuat, terlalu kuat sampai "what if" bermain di fikiran antara nya
-kalau tetiba dia tukar fikiran? manusia kan berubah
-kalau tetiba dia suka perempuan lain, macam mana persahabatan ni?
-kalau dia bosan dengan aku macam mana?
-kalau dia curang ngan kawan aku, persahabatan ni mcmmana?

sebab aku dilahirkan dengan jantina perempuan jawapan aku berpihak kepada perempuan.
bukan tak nak guys, perasaan TAKUT tu melebihi perasaan NAK. takut persahabatan yang dah lama terjalin tu hilang mcm tu je. Kawan lagi penting dari buah hati bro, bagi aku lah. Kawan ni sampai bila-bila pun boleh. Berkawan takde syarat. okay kau lelaki, ada jenis kau yang setia, bila kau jenis yg setia pulak aku takut aku yg tersuka tanpa sengaja (sis promote sikit haha) kat orang lain. macam mana? macam mana persahabtan yg dulu? then ada juga jenis kau yg cepat bosan dengan perempuan so bila kau kapel ngan kawan baik sendiri lepas tu kau bosan dengan dia. persahabatan yg dulu tu macam mana? apa? buat mcm takde pape? wow! you are like serial killer doh. hahaha "persahabatan tu lebih indah dan bermakna daripada Percintaan" ada satu tahap bila kau dah berkawan terlalu lama kau tak boleh nak terima dia as yours. Kalau masuk meminang lain bro, kalau aku lah aku terima dengan hati yang terbuka hahaha sebab persahabatan kau sampai jannah Allah taknak ke? in shaa Allah dan kalau takde jodoh kau masih berkawan ngan dia kan. see? kan lebih mudah. kalau kapel then takde jodoh, Nak jadi kawan mcm dulu balik AWKWARD doh janggal gila. nak cakap ngan kau "ni suami aku *dengan senyuman" perasaan awkward tu Allah je lah yang tahu weh.

So, bila kita dah berkawan dengan seseorang tu dengan hubungan yang rapat, jauhkan lah perasaan nak kapel ngan dia. kalau nak dia, sampai masa masuk meminang. kapel ni sementara je bahagia dia kalau orng tu bukan jodoh kau. so, kalau yang terkene dengan keadaan ni korang nak jawab apa?

Thursday, 17 December 2015

What exactly do you want?

Annyeonghaseyo, wah deabak sejak dah habis spm ni layan korea je hahaha. it's not that im an obses kpopers, i just love their drama which is short but we always satisfied with their ending. cerita melayu kebanyakannya ending dia rasa macam nak cari pengarah tu bg uppercut sekali hahaha. tapi ni pendapat saya sahaja okayy no hate promise! huhu. kadang-kadangg aku berangan jugak kalau hidup aku mcm korea macam fairy-tale wow mmg aku lah orang paling bertuah kahkahkah. yelah semua tu ada happy ending okaylah cerita melayu pun ada happy ending tapi menyakitkan hati bila kita keep wondering what happen to her mother? his sister? cerita melayu selalunya focus kat satu benda smpai lupa yg lain pun bermakna. i berangan sampai terbawa mimpi healer selamatkan i huhu.
 -Realiti tak pernah seindah mimpi- ayat ni aku lekatkn dengan gam gajah dalam kepala hotak aku.

Okay my darling semua back to the topic. im pretty sure some of you who read this maybe akan teringat kat seseorang yg pernah tanya kita "kau nak apa sebenarnya?" dan ayat ni majoritinya  lelaki yang selalu keluarkan. dan setiap kali aku ditanya dengan soalan sebegitu saya nak anda anda semua tahu yang sampai sekarang saya masih takde jawapan. aku sendiri tak tahu apa aku nak dari aku sendiri how come aku nak tahu apa aku nak dari dia. okay fine aku perempuan mungkin kalau aku rasa tak puas hati aku akan cakap putar belit aku akan cakap benda yg takde kene mengena dengan hal yg sebenarnya walaupun sebenarnya ada dia yg tak nmpk well girl always win  okay kenapa aku putar belit? sebab kalau aku straight to the point kita sama sama sakit hati dan aku taknak benda tu jadi. atau maksud lainnya, aku taknak dia terus sakit hati dengan apa yang aku cakap tanpa dia cuba fikir. atleast bila ayat berbelit otak dia automatik berfikir "apa yg perempuan ni cakap ni?" then dia akan baca ayat aku satu persatu then dia akan faham. Masalahnya sekarang ni, dia langsung taknak fikir. dia cuma nak dengar apa yg dia nak dengar, cuma nak tahu apa yg dia nak tahu. kata lain, dia nak apa yg dia fikir tu betul dan benda tu keluar dari diri aku sendiri. eventhough benda tu salah seratus peratus. bila kita cuba terang kan sekali lagi POP! "kau nak apa sebenarnya dari aku?" "cuba kau cakap bebetul apa kau nak?" weh, aku tak tahu apa aku nak dari kau mr.HIJKLM

kadang-kadangkan sebenarnya aku tak tahu macam nak cakap straight to the point dengan dia, tu pasal metafora, anafora semua keluar. so boys, can you unserstand us a little bit? cuma kene baca ayat kitaorg elok-elok boleh kn. sbelum kau tanya kitorg "apa kau nak sebenarnya ni?" soalan tu useless weh perempuan yg jenis aku mmg takkan ada jawapan untuk soalan kau tu.

this is a little bit about a girl like me, agak-agak ada tak perempuan jenis aku ni kat luar sana? hahaha kalau takde haha hahaa sis hanya mampu gelak lepastu jumpa psikologi hahahaha.
kat twitter, banyak ayat mengatakan

''''perempuan badmood  sebab
tudung
pin hilang
period pain

dan lelaki badmood sebab perempuan badmood'''

ada sesapa tanya tak kenapa perempuan kecewa, kenapa perempuan selau buat ayat "im dying inside" i know lelaki pun dying inside tapi bro kau lelaki Islam pun ada mengatakan hati perempuan dan lelaki berbeza. tapi pernah sesapa buat ayat.

-Majoriti perempuan yang kecewa
kerana lelaki ego.-

''banyak yang kecewa tu kerana sandarkan harapan pada manusia''- mato.

so, for boys out there can you understand  what I am trying to convey?